Svensk ”FIKA” som ett immateriellt kulturarv närmar sig FN:s kafferum.

Allt började egentligen redan 2014 med Stina Almroth.  Forskare med bl a doktorsexamen från Cornell Universitet i USA inom internationell näringslära, tillika hemmabagare. Under sina många år utomlands med olika arbetsuppgifter i olika världsdelar, har hennes internationella vänner många gånger fått njuta av hennes svenska kanelbullar. 

Stina hade uppmärksammat att Sverige några år tidigare hade signerat Unescos konvention för tryggande av det immateriella kulturarvet och tänkt att fika borde vara just ett sådant kulturarv. Så fort det blev möjligt att skicka in förslag gjorde hon det.

”Låt oss ta en fika!  

är en fras som svensken nästan dagligen uttalar, hemma eller på arbetet. Fika innebär att dricka kaffe med något bakverk till, men främst betyder det en inbjudan till social kontakt.

Åren gick, men så plötsligt, 2021, är det dags för nästa steg, nämligen att nominera förslag till Unescos lista över världens immateriella kulturarv. Den möjligheten står endast öppen för förslag som redan på Sveriges förteckning över Levande Traditioner. Det är därför nu möjligt att skicka in en ansökan att föreslå fika som ett svenskt immateriellt kulturarv för nominering till Unescos internationella lista.

Matmaffian kommer in i bilden

Förutom frågor som rör den föreslagna kulturföreteelsen, efterlyser ansökningsformuläret engagerade ideella föreningar som står bakom förslaget. Det är här som Matmaffian kommer in i bilden. Med alla de medlemmar som utgör vår förening, med blandade bakgrunder inom gastronomi, konditori, hemkunskap etc. känns det naturligt att stödja en ansökan att föreslå fika för nominering till Unescos lista över världens immateriella kulturarv.

Stina Almroth som tagit sig an denna ansökan har nyligen kommit ut med en bok, FIKA: Made in Sweden. Boken är skriven på engelska för en internationell publik. Med foton av Magnus Skoglöf och grafisk design av Cecilia Kusoffsky, presenteras fika som svenskarnas sätt att vara varma, omtänksamma och sociala. Författaren låter även läsaren ana fika som förklaringen till Sveriges globalt starka varumärke. Diplomat Olle Wästberg och mästerbagare Jan Hedh bidrar med varsitt förord.

Boken har redan fått två utmärkelser dels som Sverigevinnare i kategorin ”Coffee” i Gourmand Awards, 2020, där den blivit listad som en av de fyra bästa i världen. Den blev även vinnare i kategorin ”Ceremoniella måltider” i Måltidsakademiens tävling 2020.  

Länk till möjligheten att föreslå nomineringar till en av Unescos internationella listor eller ett register: https://www.isof.se/nominerakulturarv

Länk till Isofs pressmeddelande: https://www.isof.se/unesconyhet