Medlemsaktiviteter 2024

Matmaffian läser
September (datum meddelas senare) Sargassohavet av Jean Rhys Lunch & samtal

Matmaffian läser
November (datum meddelas senare) Bröd & Mjölk av Karolina Ramqvist Lunch & samtal

22 MAJ besök hos Keramikern Calle Forsberg i Saltsjö-Boo

Utflykt till Saltsjö-Boo idag med en Calle Forsberg i högform vid drejskivan och en välkomnande Marika Delin i en fantastisk skogsträdgård.
Genom Calle fick vi vara med om resan till de mest fantastiska stjärnbeströdda restaurangbord över hela världen och med Marika in i ett växtrike man bara drömmer om.
En skön dag som inte bara var lärorik utan också fylld av värme, skönhet, inspiration och lust.
Avslutades med lunch på terassen, gott bröd, öl, vatten, äppeljuice och morotssoppa. Gott!

13 MAJ, föreningsstämma Matmaffian på Restaurangakademien

Matmaffians Föreningsstämma 2024 ägde rum på Restaurangakademien. Vd Andreas Stenberg berättade historien bakom utbildningscentret och om dagens verksamhet. Kocken, bagaren, närproduceratprofilen Maria Printz berättade om landsbygdsriksdagen och hur hon tillsammans med sitt kockteam kommer bjuda de 700 deltagarna på närproducerat i alla dess former från Sörmländska nässlor till gös och löjrom från Mälaren. Väldigt inspirerande!

Efter denna inledning tog dagens mötesordförande Victoria Ek ”klubban” och avverkade årsmötes dagordning i rask takt.

Nya styrelsen: Sittande Lotta Strinnholm, omval ledamöter: Carolina Soudah, Ulrika Ekström, Kinna Hård af Segerstad, Göran Lager. Nyinvalda i styrelsen är Victoria Ek och Linda Jonsson.

Till ny valberedning valdes Anna Björnstad Hertzman, Cecilia Vinde Scherdin och Lotta Grimås Hovhammar. Till revisorer valde Maria Nygårds och Kristina Valentin.

Efter stämman åt vi härliga tapas som Restaurangakademiens souschef Malidza Larsson skapat.
Britt Marie Andersson slog ett slag för att hemkunskapsundervisningen ska få fler timmar i schemat och hur viktigt det är att vi producerar svensk mat.

Totalt var vi 23 medlemmar som deltog på stämman. Fler bilder från stämman hittar du här,

7 MAJ Matmaffian läser


Matmaffians bokklubb har träffats för andra gången på Clarion Sign. Till den här träffen lästes boken Choklad av Joanne Harris. En överraskande bra bok som fick 4,2 rivjärn.

4 APRIL Afternoon Tea
Kristinehovs Malmgård är en fantastisk liten oas och konferensgård vid Hornstull anno 1790. Där träffades vi för afternoon tea arrangerat av Svensk-Brittiska föreningen. På menyn: mousserande, 3 klassiska sandwich, fruktkaka, hallonmazarin, scones, clotted cream, lemon curd, sylt- och såklart te. Föreläste gjorde Dr Paul Cleve från Exeter University som berättade om sin forskning kring afternoon tea som tradition, klass och kulturbärare. Maten var skapad av Sv-Br föreningens ordförande Helene Crosfield.

8 MARS Korvfestivalen
Matmaffian njöt av korv i alla dess former. Väldigt trevligt och inspirerande med engagerade utställare som bjöd på korv, tillbehör och sig själva. Korvfestivalen invigdes av Christina Möller och Jan Scherman.

5 MARS, PREMIÄR för Matmaffian Läser, Clarion Sign
Matmaffian startar bokklupp på Viktoria Eks initiativ. På första lunchträffen kom 6 deltagare.

Alla var överens om att vi borde ha ett alldeles eget betygsystem och Marie Törnblom kom då med ett alldeles lysande förslag: Rivjärn. Dagens bok “Lektioner i kemi” av Bonnie Garmus fick 3,6 rivjärn av 5 möjliga när alla hade röstat.

9 FEBRUARI Ostdagen, Winjas och Ostfestivalen
Ost i långa rader. Matmaffian ägnade stora delar av fredagen åt just ost. Först med Dennis Primmer, utmärkt guide i ostvärlden hos Wijnjas och sedan på Ostfestivalen där vi hittade fantastiska småysterier som försynt bjöd till provsmakning av sina konstverk. Detta bland etablerade storproducenter som också tagit fram ostar de är mest stolta över. God uppslutning, bra stämning och trevligt umgänge.

29 JANUARI Nyfiken på: Digital intervju med Jim Löfdal, Embla Hongkong
Göran Lager intervjuade denna gång kocken från andra sidan jorden, en doldis inom gastronomin. Det som Jim har med sig där borta är idén om det nordiska, idén om att fiskar och skaldjur som simmar i kalla hav är bättre än de som simmar i värmen, att våra smaker kan utmana de flesta andra kök. Restaurangen Embla är redan välkänd.