I denna prunkande värld kunde inte mindre än 30 av Matmaffians medlemmar äntligen kunna ses fysiskt den 31 augusti och njuta av god mat och ta del av Bosse Rappnes fascinerande berättelse om hur allt började.
Mer korrekt benämns denna oas strax norr om Stockholm som Ulriksdals Slottsträdgård.
Vi samlades till en uppfriskande Cava i Gårdshuset. Att vi inte setts på evigheter gick inte att ta miste på. Många glada röster och högt i tak!
Matmaffians nya ordf Lisbeth Rauden kunde höja en skål och önska oss alla välkomna.
Efter att alla hittat rätt bland växthus och blommor serverades vi tre olika kalla rätter som en kreativ potatissallad, tofu med glasnudlar marinerat i sweet chili sås, och en ljuvlig äppelsallad som vi anade hade marinerats med salt och en uns kanel. Den varma rätten en härlig ugnsbakad aubergine med kryddstark topping.
Utbildaren Rappne
1962 såg Bo Elof ”Bosse” Rappne dagens ljus en solig julidag på Ulriksdal i Solna. Där hade föräldrarna drivit trädgården sedan 1953. Men 1973 blev fadern sjuk och han ville sälja. Istället arrenderade man ut verksamheten mellan 1975 – 1985.
Bosse tog då steget för att tillsammans med modern ta över och utveckla trädgården. Med utbildning till snickare och jord under naglarna sedan födseln utvecklades verksamheten.
Driften att sprida kunskap om trädgård och odling är en springande punkt för Rappne – den utbildande funktionen som inte minst tar sig uttryck i de anställdas vilja att informera och lära kunderna.
Sveriges största enskilda Handelsträdgård
– Förutom att idag vara Sveriges största enskilda Handelsträdgård med 80 heltidsanställda, 100 miljoner i omsättning är vi stolta över att sälja 0,5 miljoner krukväxter/ år och av de totalt 15 miljoner pelargoner som säljs i Sverige/ år står vi för 28000, berättar Rappne med viss stolthet.
Cafe och ekologisk restaurang
2:a advent 1991 öppnade man själva butiken.
Vi hade inte råd med vanliga annonser så jag cyklade runt och lade lappar i brevlådorna. Dagskassan den första dagen var 26 kr.
- Starten med caféverksamheten innebar att jag själv bakade bullarna. Ganska snart blev det mackor och pajer.
- Vi lärde oss att kött, fågel och fisk måste ha separata kylrum, varför vi snabbt bestämde oss för enbart vegetarisk kost. Vår idé om ekologisk och hållbar odling är en ledtråd i all vår verksamhet.
- Med devisen ”Från jord till bord ” skapas varje dag skiftande buffe´bord, där alla inhandlade grödor köps in med mottot” Svenskt, närodlat och Kravcertifierat” gärna från småodlare.
- I taktpinnen för detta håller makan och köksmästare Mia Krok Rappne.
Bosse har också satt all erfarenhet på pränt genom en bok om trädgårdsskötsel och ett antal receptböcker.
Tidigt ute med covidåtgärder
På frågan om hur de hanterat pandemin svarar han att de mycket tidigt var ute med förebyggande åtgärder.
- Redan v 9 10 möblerade vi om till att minska ner till halv restaurang.Vi har hela tiden haft dagliga corona-möten med ALL personal. Många gånger 2ggr per dag. Eftersom vår verksamhet handlar om jord och microorganismer som måste hanteras varsamt, så kände vi oss inte ovana med de stipulerade försiktighetsåtgärderna, påpekar Bosse.
– Men huvudsaken har ju självklart varit att driva själva trädgårdshandeln!
Går det inte att sälja måste vi kasta bort.
Efter denna berikande insikt i livet som hårt arbetande Trädgårdsmästare tackade ordförande Lisbeth Rauden för den fantastiska kvällen i återföreningens tecken.
Text och foto: Margareta Jeding Ivert