Årsmöte 2019 på det försommarfagra Ulriksdals Värdshus

Ett år går fort och den 9 maj samlades dryga 30-talet Matmaffiamedlemmar till Årsmöte i strålande försommarsol ute på Ulriksdals Värdshus. 

Ella lämnar över klubban till nya ordförande Cecilia Öster

Med sedvanlig effektivitet klubbade Christina Möller igenom dagordningens olika punkter. Ella Nilsson, ordförande sedan 9 år, välkomnade med stor famn Maffians nya ordförande Cecilia Öster.

Vid sin sida får Cecilia följande ledamöter: Eva Boström, Margareta Jeding Ivert, Malin Landqvist, Ami Hovstadius, Juanita Conway, Ella Nilsson och adjungerad Henrik Mattsson

Avgående Lotta Bäckman avtackades med vin och Ella med blommor och vin.

Därefter var det dags att ta oss  till Drottning Silvias paviljong. Ett magnifikt rum där vi välkomnades med läckra kanapéer och väl kylt ”bubbel”

Mycket har hänt med Ulriksdal. 2016 övertogs verksamheten av Svenska Brasserier där även restaurangerna Sturehof, Stockholms Matmarknad, Riche, Teatergrillen, Taverna Brillo och Luzette ingår.Hållbarhetschefen Fanny Sture’n med bl a praktik från välrenommerade Blue Hill Farm i USA berättade om de nya tankegångarna man har för verksamheten.

Fr v Trädgårdsmästare Maria Hult, hållbarhetschef Fanny Sturen och köksmästare Jonatan Kache

– Ulriksdals tidigare välkända smörgåsbord har vi idag ersatt med en skördemeny.  Idén är att  vi själva ska odla allt  till restaurangen.  Även våra systerrestauranger förses med grödor härifrån, berättade Fanny.

– Vi är idag 4 trädgårdsmästare och en florist,  berättade trädgårdsmästaren Maria Hult. Vi huserar på en yta stor som 2 fotbollsplaner gränsande till Ulriksdals Slott. Med detta stöttande Statens Fastighetsverk i bakgrunden.

Ulriksdals ”barnkammareodling”

–  Därutöver har vi får på markerna. Istället för att  köpa dyra blomsteruppsättningar har vi istället hittat en lönsamhet i att anställa en florist som använder vad som finns här ute. När det inga blommor finns hittar hon fantastiska lösningar med t ex kvistar, berättade Maria.

Jonathan Kache, Ulriksdals köksmästare sedan 2 år, hittar kopplingar till sitt senaste jobb på Lilla Bjers på Gotland. 

– Att få arbeta med  råvaror direkt från vår egen odling, är mycket stimulerande, berättade Jonatan.

Ett ljuvligt ankbröst med lika underbara tillbehör
Rabarbersmak i olika former
Glad sommar önskade Ella och delade ut Matmaffians Goodiebags

Några timmar senare lämnade ett nöjt sällskap Matmaffiamedlemmar de klorofyllmättade Ulriksdalsomgivningarna väl behängda med Matmaffians egen  kasse fylld med ”godsaker” från generösa Goddie -sponsorer.

Tack Ulriksdal för en fantastisk försommarkväll!

Text: Margareta Jeding Ivert
Foto: Margareta Jeding Ivert, Maria Nygårds