Efter 5 års ombyggnad av Nationalmuséet i Stockholm öppnades dörrarna hösten 2018 för allmänheten igen. En ombyggnad som också inneburit att ett helt nytt koncept för restaurang, café och bar tagits fram.
Den 19 februari besökte ett 30 tal av Matmaffians medlemmar museet. Vi började med ett besök i den del av museet där det pågår en specialutställning fram till september i år. En utställning (väl värt ett eget besök) som i bild och ord beskriver de 20 svenska formgivare och 32 producenter som ligger bakom restaurangkonceptet.
Carina Seth Andersson, en av de fem i den centrala restaurangprojektgruppen mötte oss berättade.
– I alla beslut som skulle tas gällde strikt koncensus, berättade Carina. Alla var tvungna att vara överens kring de olika valen, i allt!!
När vi t ex började tänka färg i själva restaurangdelen blev det Falu Gruva som inspirerade. Falurött, koppar och träd.
När vi skulle hitta leverantör av porslin letade vi med ljus och lykta efter den rätta instansen under nästan ett år. Ingen tillverkare i Norden motsvarade de krav vi ställde på styrka och slittålighet som fordras för restaurangverksamhet etc. Till slut fann vi lösningen i ett hållbart och genuint företag i Norra Thailand!
Det var också de fem i projektgruppen som fick uppdraget att hitta rätt restauratör till Nationalmuseet.
– De krav vi hade var att finna den person som vi visste hade ett gott rykte på sin nuvarande restaurang. Att han eller hon förutom den gastronomiska talangen även hade ett rykte om sig att vårda och värna om sin personal. Den personen fann vi i Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus. Till vår glädje antog han utmaningen, berättar Carina.
Då Museet sedan öppningsdagen har serverat 1500 tallrikar/dag blev en gemensam dag mellan de två föreningarna en praktisk lösning.
Meny denna minnesvärda kväll var:
Hummersoppa och mousseline med inkokt fänkål, gravad tomat och dill
Smörstekt Skreitorsk med bakad rotselleri och spetskål, rökt örtsmör samt rödvinskokt lufttorkad nibblegris
Havtornssorbet med chokladkaka, rostad mandel, karamellmousse och inkokta havtorn
Text: Margareta Jeding Ivert Foto: Anna Persson & Malin Landqvist