POTATIS – ett sätt att bevara ett stycke matkultur och historia

Sverige är ett potatisälskande land med en konsumtionsökning på 4kg/person och år, berättade Anders Huldt, VD för Svensk Potatis när Matmaffians medlemmar den 19 mars möttes på Nordens Ljus. En samlings- och restauranglokal som ägs av föreningen – Potatisens Vänner. Båten är välhängd med konstverk föreställande potatis som målats av konstnärer i samband med olika potatismiddagar.

Anna-Karin Hamilton på Svenska Potatis träffade E.N i höstas i samband med att den sk Potatisrapporten presenterades. De kom då överens om att göra en Potatisprovning för Matmaffians medlemmar.

Träffen inleddes med en potatis- och purjolökssoppa, med bröd, smör och god ost och till dessert serverades passande nog potatiskaka med hallonsås Kari Petersson, entusiasmerande potatisambassadör, Bjälbo Gård i Östergötland höll i potatisprovningen av King Edward, Amadin, Melody och Mandelpotatis och berättade om att ”Odla potatis i stor skala” och potatisens hemland Peru.

Den som vill fördjupa sig i potatisen gå gärna in på www.svenskpotatis. Där kan du dels ta del av en potatisskola, potatisrecept och andra klurigheter kring den populära knölen.


Text: Margareta Jeding Ivert
Foto: Ella Nilsson