Stora delar av besöksnäringen i Sverige står utan arbete på grund av Covid-19 och nu hotas allt fler restauranger av konkurs. Samtidigt råder brist på arbetskraft i en annan del av samma värdekedja – hos matproducenter och lantbrukare. I Skellefteå har vi därför skapat en modell som ska göra det enklare för restauranger att hyra ut personal för att, när restaurangen inte kan hålla öppet som vanligt, i stället hjälpa till att producera de råvaror som vi brukar servera sina gäster.
Det nätverk som idag används för försäljning mellan producenter och restauranger kan användas för att förmedla personal där det finns behov. Personalen fortsätter vara anställd av sina arbetsgivare och arbetsgivaren(restaurangen) fakturerar timlön och arbetsgivaravgifter till lantbrukaren. Vår personal får på så sätt behålla sin anställningstrygghet genom krisen och vi som driver restaurangerna få behålla vår kompetens samtidigt som risken för att vi tvingas lägga ned minskar.
Det är största vikt för restaurangerna att matproducenterna kan behålla sin normala produktionstakt, trots krisen, annars väntar både råvarubrist och högre priser till hösten. Nu har vi en chans att hjälpa till att försörja branschen med råvaror samtidigt som vi kan behålla våra anställda genom krisen. Om vi får ut restaurangfolk för att producera råvaror ökar det dessutom förståelsen mellan procenten och slutkund kommer det att skapa en stolthet för det som är närodlat, vilket efterfrågas i vår bransch.
För att allt ska gå snabbt, smidigt och på rätt sätt så har vi i Skellefteå tagit hjälp av bemanningsföretaget Wikan Personal som kommer att bistå restaurangägare, lantbrukare och matproducenter med att sköta uthyrningen av personal. Om du har personal till förfogande uppmanar jag dig att ta kontakt med Wikan redan nu. Och för er som verkar utanför Skellefteå är det en god idé att etablera ett motsvarande samarbete på din ort.
Jon Oskar Arnason, Bryggargatan i Skellefteå.
(Kontakt Wikan Personal Skellefteå: Kenneth Widmark 072-709 02 81)
I korthet:
Stora delar av besöksnäringen i Sverige står utan arbete på grund av Covid-19 och nu hotas allt fler restauranger av konkurs. Samtidigt råder brist på arbetskraft i en annan del av samma värdekedja – hos matproducenter och lantbrukare. I Skellefteå har vi därför skapat en modell som ska göra det enklare för restauranger att hyra ut personal för att, när restaurangen inte kan hålla öppet som vanligt, i stället hjälpa till att producera de råvaror som vi brukar servera sina gäster.
Vår personal får på så sätt behålla sin anställningstrygghet genom krisen och vi som driver restaurangerna få behålla vår kompetens samtidigt som risken för att vi tvingas lägga ned minskar. Dessutom bidrar vi till att trygga försörjningen av lokalt producerade råvaror. Har du personal till förfogande – hör av dig till Wikan Personal i Skellefteå .