En annorlunda julfest med marockansk touch

Som så mycket annat detta märkliga år 2020 träffades vi till den traditionella julfesten i en helt annan ”lokal”. Med hjälp av ZOOM kunde vi den 9 december ändå önska varandra en God jul och skåla med varandra via våra datorer och telefoner.

Åsa Orsvärn längst ner till vänster i bild.

Nästan 40 medlemmar hade anmält sig.

Till vår träff hade vi bjudit in Åsa Orsvärn, Chief blender på Blossa. Hon berättade om glöggens historia och tankarna och framtagandet av 2020 års glögg – Marrakech. 

Vinglögg fanns redan på GustavVasas tid och bland Kajsa Wargs receptsamlingar hittar man recept på vinglögg.  Caféer och restauranger med utskänkningstillstånd från 1800 talets mitt  började så småningom producera sina egna varianter av vinglögg. Men det första egentliga glöggreceptet daterar sig till 1895 framtaget av företaget Grönstedt & Co Vinhandel (J.D Grönstedt). Företaget hade då vuxit och öppnat butiker i bl a Lübeck och Tavastehus. Blossa glögg har blivit den svenska referensen till hur glögg ska smaka. Sverige är dock inte ensam om att i Norden producera glögg.

Den finska glöggen karaktäriseras av en kombination av kanel, olika kryddor och svartvinbärskoncentrat.
Den svenska glöggens huvudkännetecken är en kombination av nejlika och olika kryddor, torkad frukt, druvor, fikon etc.
Den danska glöggen liknar till stor del den finska men istället med körsbärskoncentrat.

Inspiration till 2020 års glögg Marrakech fick Åsa Orsvärn av det marokanska gröna teet med smak av mynta och socker. 

Efter ett otal avsmakningar och tester landade hon och hennes kollegor på denna kombination: Grönt te, två olika myntasorter, vit starkvinsglögg, Blossas traditionella kryddblandning och socker.
Framtagandet av den nya glöggen tog sin början redan i juni 2019 då de första idéerna presenterades. I september valdes ett förslag bland tre föreslagna. När 2019 års glögg stod på systembolagets hyllor, arbetade man mao som mest med 2020 års smak!! I maj 2020 började glöggen produceras och i september 2020 kunde den grönblå flaskan med det gyllene årtalet 20 lanseras.

Text och foto: Margareta Jeding Ivert