Julmiddag 9 december på Rosendals Trädgård

2000 kvm – En julmiddag i Gretas tecken

En annorlunda och tankeväckande julmiddag åtnjöt fyrtiotalet medlemmar från SverigesMatskribenters Förening – Matmaffian, på Anna-dagen den 9 december ute på RosendalsTrädgård på Djurgården i Stockholm.

Julmiddag Matmaffian 2019

Vi bjöds in med devisen:

En Julmiddag som är bra för såväl dig, Östersjön som planeten”.

I det nu välbekanta mörka, fuktiga vintervädret hämtades vi med buss från Klarabergsviadukten. Väl framme i det alltid så, oavsett väderlek, mysiga Rosendal välkomnade trädgårdsmästare Niklas Karlsson och hans team med nässel- och myntathe, och underbar ”hållbar” plockmat.

Niklas berättade om det idag ett-åriga forskningsprojektet baserad på Experiment 2000 kvm. Om vi delar upp jordens odlingsbara yta på hela befolkningen år 2050 får vi 2000 kvm som ska räcka till att producera 1095 måltider per person och år.

Experimentet tar sig an den spännande utmaningen att odla och utveckla en god hälsosam matkultur som respekterar gränserna för både människa och planet.

Köksmästarna Billy White och Magnus Villnow bjöd på en meny baserad på råvaror och mathantverk från odlingen i Experiment 2000 kvm samt vild inslag från skogen. Dryckerna var också framtagna helt utifrån lokala förutsättningar.

Vi bjöds på forell, svampsoppa, rostad morot i olika skepnader, pumpa med grönkål, Wrångebäcksost och pumpafrö, olika sädesslag, välkryddad vildsvinsskorv med rödbetsblast och syrad rotselleri samt en fantastisk blåbärsdessert. Honungskefir med smak av havtorn. Rosendals äppelmust och färskpressad druvmust var några av dryckerna vi smakade.

Allteftersom kvällen förflöt, började den allt kyligare decemberkvällen kännas märkbar. Men braskamin i växthuset och ett 40-tal matkvinnor skapade värme.

Fyllda med en god portion insikt kring vår mathushållning och glada möten med branschkollegor, klev vi på den väntande bussen. Regn hade övergått till snöflingor!

Text och foto:

Margareta Jeding Ivert

Ami Hovstadius