Birgitta Rasmusson
1939-2021
Hushållsläraren, kokboksförfattaren och tidigare provkökschefen Birgitta Rasmusson, Stockholm och Ljungskile, har avlidit i en ålder av 81 år. Närmast sörjande är brodern Anders Rasmusson med familj samt en stor vänkrets.
Birgitta Rasmusson var en enastående kvinna. Alltid elegant, med hög integritet och med mycket humor. Hon var vetgirig, såg sina medmänniskor och var en suverän historieberättare. Under sitt långa yrkesliv har hon spridit mycket gedigen kunskap om matlagning och bakning via tidningar, böcker och TV. Först i sitt arbete som konsumentupplysare och testredaktör på Ica-kuriren, därefter som chef för Ica provkök. Där testades köksredskap och matlagningsmetoder – alltifrån grundläggande matlagning till det allra senaste inom gastronomin. I provköket producerades ett flertal kokböcker under hennes ledning, till exempel Rutiga Kokboken och bästsäljaren Sju sorters kakor. När provköket hade upphört år 2005 fick hon uppdraget att uppdatera de populära böckerna så att de kunde komma ut i nya upplagor. År 2005 mottog hon Gastronomiska Akademiens Guldmedalj. Mellan åren 2012 till 2020 var Birgitta domare i tävlingsprogrammet Hela Sverige bakar.
I Matmaffian, Sveriges matskribenters förening, deltog Birgitta i styrelsearbetet. Hon bidrog till den trevliga stämningen och var en omtyckt ordförande på flera av våra årsmöten. Birgitta var en mycket kunnig och tydlig person. Hon hade ett stort intresse för nyheter och trender som hon ofta tog med sig hem från sina resor i världen och generöst delade med sig av till oss kollegor. Hon bodde i Stockholm och på föräldragården i Restenäs, Ljungskile. Och drog alltid fulla hus när hon höll sin årliga sommarföreläsning i Växthuset Ulvesund som ligger i samma trakt.
Saknaden efter Birgitta är stor. Hon var en god förebild och en kär och färgstark kollega och vän.
För Matmaffian – Sveriges matskribenters förening Christina Möller, Berit Paulsson, Anna K Sjögren, Cecilia Öster.