Adventsträff i 1800-talsanda

Med ett kliv in i 1800-talets början möttes ett tjugotal av våra medlemmar i adventstid med värmande glögg och sprakande vedspis av riksspelman Christina Frohm tillsammans med maken Bengt Perholm i Klasros gamla skolhus i Sollentuna. För de flesta av oss var denna plats tämligen okänd. En folkloristisk antikvarisk pärla mitt bland modern bebyggelse och en järnväg ca 50 m från huset.

Skolan byggdes 1804 och var fram till 1871 Sollentunas enda skola. Paret Frohm Perholm bor året runt i den gamla lärarbostaden på övre plan. 

Desto spännande var det att höra Christinas berättelser om hur t ex hästarna i samband med Gustav Vasas likfärd vattnades vid den naturliga källa som än i dag finns  vid skolhuset. I köket och i skolsalen där vi satt, hade inte mindre än Carl Jonas Love Almqvist tillika Jenny Lind en gång suttit. 

Glatt prat och ”julig” rotsakssoppa med kalvfrikadeller kryddad med julens smaksättare lagerblad, kryddpeppar och nejlika gav oss alla en stark känsla av en närstående juletid. Allt förstärkt av Christinas fioltoner i det gamla skolhuset. 

(Ni som kanske missade vår träff och blir intresserade att göra ett besök kan göra detta sista söndagen i månaden 13.00-15.00. Klasrovägen 61.) 

Text och foto: Margareta Jeding  Ivert

Bilden på grinden är Göran Lagers och husbilden har Christina Frohm tagit.